Δελτίο Τύπου: Διαβατά – πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου – καταυλισμός προσφύγων με νέες μονάδες στέγασης με κουζίνα και εσωτερικό μπάνιο, με περισσότερη διακριτικότητα και χαμόγελα

Δελτίο Τύπου: Διαβατά – πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου – καταυλισμός προσφύγων με νέες μονάδες στέγασης με κουζίνα και εσωτερικό μπάνιο, με περισσότερη διακριτικότητα και χαμόγελα

Ο καταυλισμός προσφύγων στα Διαβατά – πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου φιλοξενεί σήμερα προσωρινά 350 πρόσφυγες

Θεσσαλονίκη, 2017 – Περίπου 350 πρόσφυγες στον καταυλισμό Διαβατών – Αναγνωστοπούλου, κοντά στη Θεσσαλονίκη, στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι ζούσαν σε προσωρινά κοντέινερ του ενός δωματίου, κατοικούν πλέον σε μονάδες μακροπρόθεσμης στέγασης. Οι μονάδες αυτές διαθέτουν δύο ξεχωριστά δωμάτια, μπάνιο, ηλιακό θερμοσίφωνα, κουζίνα με ψυγείο και μικρό φούρνο, σύνδεση wifi και τηλεόραση. Η μεταφορά των προσφύγων, που είναι κυρίως οικογένειες, στις 82 νέες μονάδες στέγασης ολοκληρώθηκε στις 16 Μαΐου και οι πρώτες τους εντυπώσεις είναι πολύ θετικές.

«Η επίσκεψη στην τουαλέτα τη νύχτα δεν θα είναι πια εφιάλτης» είπε μια μητέρα τεσσάρων μικρών παιδιών. «Μπορούμε τώρα πια ακόμα και να  μαγειρέψουμε σε ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον» προσέθεσε μια άλλη.

Οι οικογένειες με περισσότερα μέλη ήταν πολύ ικανοποιημένες, αφού θα μπορούσαν πλέον να κοιμούνται σε χωριστά δωμάτια: «Θα κοιμάμαι σε αυτό το κρεβάτι, ενώ το μωρό θα κοιμάται με τη μαμά μου σε άλλο δωμάτιο και δεν θα με ξυπνάει τη νύχτα» είπε η μεγαλύτερη αδελφή, δείχνοντάς μας με υπερηφάνεια το νέο της κρεβάτι.

«Ήταν ένα δύσκολο έργο, όχι μόνο υπό κατασκευαστικούς όρους αλλά στο σύνολό του – δεν ήταν εύκολο να συντονίσουμε εργασίες, κανονισμούς, να τηρήσουμε προθεσμίες και να τα υλοποιήσουμε όλα αυτά με ανθρώπους να ζουν κάθε μέρα στο εργοτάξιο. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε με κάνουν ακόμα πιο χαρούμενη και περήφανη για το αποτέλεσμα και για τις αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης που βιώνουν πλέον αυτοί οι άνθρωποι», είπε η Αθηνά, Πολιτική Μηχανικός της ASB.

«Δεν θα σταματήσουμε τώρα, έχουμε έργα σε εξέλιξη, ο τομέας Β βρίσκεται υπό κατασκευή!», προσέθεσε  ο Ιωάννης, Μηχανικός της ASB.

«Είμαι πολύ χαρούμενη διότι μπορέσαμε να στεγάσουμε κάθε πρόσφυγα με τον ίδιο τρόπο, σε πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Πέρασαν πια οι μέρες που επισκευάζαμε τις σκηνές μετά από μια δυνατή βροχή, ή που τρέχαμε στον καταυλισμό στις 2 το πρωί γιατί είχε χαλάσει μια γεννήτρια. Τα πρόσωπα αλλάζουν συχνά σε αυτόν τον καταυλισμό, άλλοι πρόσφυγες συνεχίζουν το ταξίδι τους, άλλοι έρχονται, και είναι σημαντικό ο καθένας τους να έχει την ίδια αντιμετώπιση κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον καταυλισμό», είπε η Γεωργία από την ΑSB, η οποία ανήκει στο τμήμα διαχείρισης του καταυλισμού.

Το έργο χρηματοδοτείται από το τμήμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO). « Είναι μεγάλη ικανοποίηση να βλέπουμε πως οι κοινές μας προσπάθειες συμβάλλουν θετικά στις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα », είπε ο Ευάγγελος Πετράτος, ειδικός περί ανθρωπιστικών θεμάτων της Ευρώπης στην Ελλάδα.

Η ASB συνεχίζει τις εργασίες της στο υπόλοιπο μέρος του καταυλισμού, καθαρίζοντας και εξομαλύνοντας το έδαφος, πραγματοποιώντας εκσκαφές για καλωδιώσεις (για ρεύμα, αποχετεύσεις, κλιματισμό, τηλεόραση και internet), διαμορφώνοντας τους τοίχους  αντιστήριξης για την αποτροπή της υποβάθμισης του εδάφους, με σκοπό την τοποθέτηση άλλων 74 σπιτιών, γεγονός που έως τα τέλη Ιουνίου του 2017 θα ανεβάσει τον αριθμό των μονάδων στέγασης στον καταυλισμό προσφύγων Διαβατών – πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου σε 156.

 

Η ASB είναι ένας μη πολιτικός φιλανθρωπικός οργανισμός με στόχο την περίθαλψη χωρίς διακρίσεις. Βοηθούμε όλους τους ανθρώπουςανεξάρτητα από τις πολιτικές, εθνοτικές, εθνικές και θρησκευτικές τους καταβολές.

Η ASB ξεκίνησε τη λειτουργία της στην Ελλάδα το 2016, ανταποκρινόμενη στην προσφυγική κρίση που έπληξε αυτό το τμήμα της Ευρώπης. Τα κεντρικά της γραφεία βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, στη Βόρεια Ελλάδα. Η ASB δραστηριοποιείται ενεργά στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από την αρχή της προσφυγικής κρίσης, υλοποιώντας προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γερμανία, τη Σλοβενία, τη Σερβία, την ΠΓΔΜ, αποφάσισε δε να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στην Ελλάδα, όταν η κρίση ξέσπασε και σε αυτήν την χώρα. Η λειτουργία των γραφείων της ASB στην Ελλάδα ξεκίνησε  επισήμως τον Ιούνιο του 2016.

Μάθετε τα νέα μας: ιστοσελίδαhttps://asb.gr/ , Facebook – ASB Greece , Twitter – @ASB_Greece , Youtube: ASB Greece, Instagram: ASB_Greece.

Επικοινωνία τύπου       Jelena Tesic      Κινητό: +30 6998262175       Email: jelena.tesic@asb.gr