Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας, περισσότεροι από 1.600 πρόσφυγες έχουν φθάσει στην Ελλάδα από τις αρχές του 2017. Τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά του Αιγαίου είναι υπερπληθυσμένα και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις λόγω της ανεπαρκούς διαθεσιμότητας πόρων και επαρκών καταφυγίων. Παρά την προσπάθεια επιτάχυνσης της μεταφοράς από τα νησιά προς την ηπειρωτική χώρα, ολόκληρη η χώρα βρίσκεται υπό πίεση, καθώς τα κέντρα υποδοχής γεμίζουν ταχύτατα ξεπερνώντας την χωρητικότητα, προκαλώντας έτσι δραματική επιδείνωση των συνθηκών λόγω των σκληρών καιρικών συνθηκών.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ASB Greece ως μέρος της SOLIDAR προσφέρει τις υπηρεσίες της για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις δομές φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας, παρέχοντας καταφύγιο, ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση, PSS και νομική υποστήριξη, άτυπες εκπαιδευτικές δραστηριότητες για ενηλίκους, παιδαγωγικές δραστηριότητες και ιατρική φροντίδα. Η ASB Greece δραστηριοποιείται στις δομές Διαβατών/Αναγνωστοπούλου και στις αντίστοιχες της Νέας Ρενέστου/ Βασιλικά, ενώ παλαιότερα παρείχε δάπεδα για όλες τις σκηνές των δομών του Ωραιοκάστρου, στα πλαίσια των ενεργειών αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών τον χειμώνα, όπως επίσης και προσωρινό καταφύγιο σε ξενοδοχείο για περίπου 20 οικογένειες με μικρά παιδιά, εγκύους γυναίκες και ευάλωτα άτομα. Τα έργα που διαχειρίζεται η ASB υλοποιούνται με την οικονομική υποστήριξη της European Commission Humanitarian Aid (ECHO) και του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Οι συνεργάτες υλοποίησης της ASB είναι η ΑΡΣΙΣ – παρέχοντας ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη, δραστηριότητες άτυπης εκπαίδευσης για ενήλικες και παιδαγωγικές δραστηριότητες με παιδιά σε διάφορα στρατόπεδα και η WAHA International, η οποία παρέχει πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη σε διάφορες δομές και καταλύματα στη Βόρεια Ελλάδα, υπό την αιγίδα της ASB.
Στο πλαίσιο αυτό, η SOLIDAR καλεί την ΕΕ να διπλασιάσει τις προσπάθειες στήριξης της ανάπτυξης εγκαταστάσεων στην ηπειρωτική χώρα σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα όσον αφορά την κατάσταση υποδοχής καθώς και να ωθήσει τα κράτη μέλη να επιταχύνουν την εφαρμογή του μηχανισμού μετεγκατάστασης της ΕΕ, με σκοπό μετριάσει την πίεση στην Ελλάδα και να εξασφαλίσει ταχύτερη πρόσβαση των προσφύγων στις διαδικασίες ασύλου.