Η Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), πιστή στις αρχές της “Βοηθάμε εδώ και τώρα”, υποστηρίζει τους Ουκρανούς πρόσφυγες πολέμου που έφτασαν πρόσφατα στην Ελλάδα, μέσω μιας χρήσιμης προσφοράς που περιλαμβάνει από έιδη υγιεινής μέχρι και καθημερινής ανάγκης όπως κλινοσκεπάσματα και κουβέτρες με σκοπό την κάλυψη των πρώτων αυτών αναγκών. Η δωρεά έγινε στο Κέντρο Υποδοχής στην πόλη των Σερρών, στην οποία και μέχρι πρότινος διαμένουν 81 Ουκρανοί πρόσφυγες.
Η δωρεά της ASB αποτελείται από 16 παλέτες με αντικείμενα καθημερινής χρήσης όπως μαξιλάρια, κλινοσκεπάσματα, κουβέρτες, πετ΄σετες, είδης προσωπικής υγιεινής όπως σαμπουάν, αφρόλουτρα, βούρτσες μαλλιών, αφροί ξηρίσματος, οδοντόκρεμες και οδοντόβουρτσες για ενήλικες και παιδιά, καθώς επίσης και είδη υγιεινής για το σπίτι, όπως απορρυπαντικά, σφουγγάρια καθαρισμού, αλλά επίσης και παιδικά καρότσια, απλώστρες ακόμα και λεκάνες πλυσίματος.
Η διοικήτρια της δομής των Σερρών κ. Δήμητρα Παναγιωτάκη, ευχαρίστησε την ASB για την γενναιόδωρη προσφορά της ” Ήρθαν 16 παλέτες με κουβέρτες, μαξιλάρια που δεν είχαμε ,αλλά είδαμε ακόμα και λεκάνες πλυσίματος, κάτι που μπορεί κάποιος να μην σκεφτεί. Σε μια δομή προσφύγων που φιλοξενεί ανθρώπους που ήρθαν μόνο με μια αλλαξιά ρούχα ,ακόμα και το πιο μικρό σαπούνι είναι χρήσιμο και μας λύνει τα χέρια, γιαύτο και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ακόμα και από σήμερα, αισθανόμαστε ανακούφιση που έχουμε επιπλέον αντικείμενα στις αποθήκες μας“.
Η διοικήτρια της δομής των Σερρών μας εξήγησε ότι η τοπική κοινωνία έχει καλωσορίσει τους Ουκρανούς πρόσφυγες δείχνοντας μια εξαιρετική φιλοξενία καθώς και οι ίδιοι φέρνουν τις δωρεές τους στη δομή. Μας ανέφερε ότι τα παιδιά έχουν ήδη ξεκινήσει να παρακολουθούν το Ελλήνικό δημόσιο σχολείο και πρόσθεσε ότι είναι πολύ ενθουσιασμένα και χαρούμενα που είναι στην ίδια τάξη με τα παιδία της περιοχής.


Η κ. Νίνα Τοπάλοβα, με τα δύο της παιδιά 8 και 10 ετών, την αδελφή και την μητέρα της, έφτασαν πρώτες στην προσφυγική δομή των Σερρών στις 6 Μαρτίου, 2022. Η κ. Νίνα Τοπάνοβα είναι από την Μαριούπολη – μια πόλη που έχει πάνω από 100.000 Ελληνικής καταγωγής πληθυσμό, ομογενείς – και ήταν δασκάλα Ελληνικών στο δημοτικό σχολείο του Τσερμαλίκ.
Μας είπε ότι δεν ήθελε να φύγει ” αλλά η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο, βάλαμε σε μια τσάντα ότι βρήκαμε μπροστά μας και σε δέκα, δεκαπέντε λεπτά το πολύ είχαμε με το αμάξι. Το ταξίδι μας μέχρι να φτάσουμε στην Ελλάδα κράτησε πέντε μέρες και ηταν πολύ δύσκολο, αλλά τα καταφέραμε και είμαι πολύ χαρούμενη που μένουμε εδώ τώρα”.
Τα παιδιά της πηγαίνουν ήδη στο ελληνικό σχολείο και έχουν κάνει καινούργιους φίλους. Δεν ξέρει ακόμα τι θα κάνει στο μέλλον, αλλά προς το παρών τα παιδιά της είναι χαρούνα εδώ και της ζήτησαν να μείνουν. Φανερά συγκινημένη μας είπε “Εδώ στη δομή, καταλάβαμε οτί οικογένεια δεν είναί μόνο εκεί που είναι η οικογένεια σου, αλλά και εδώ αυτός ο κόσμος που μας καλωσόρισε, στέκεται δίπλα μας και μας στηρίζει, είναι οικογένεια μας. Μας βοηθάνε να βρούμε τις δυνάμεις για να δούμε πως θα προχωρήσουμε τη ζωή μας“.
Από την αρχή της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία περισσότεροι από 13.000 Ουκρανοί πρόσφυγες εχουν φτάσει στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι διαμένουν σε συγγενείς ή φιλους και ένας μικρός αριθμός που όμως αυξάνεται καθημερινά σε Ελληνικές δημόσιες δομές στις Σέρρες και την Ελευσίνα.