Στις 13 Ιουλίου 2017, η ομάδα της ASB Greece, μαζί με τους συνεργάτες υλοποίησης των προγραμμάτων της – WAHA International και ARSIS, διοργάνωσαν την επίσημη έναρξη της λειτουργίας των δομών φιλοξενίας Διαβατών/Αναγνωστοπούλου κοντά στη Θεσσαλονίκη.
Παρόλο που οι δομές φιλοξενίας δεν έχουν σταματήσει να λειτουργούν ούτε μια μέρα από την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος και παρόλο που οι πρόσφυγες ζούνε σε νέες κατοικίες με δύο δωμάτια, κλιματισμό, ηλιακό λέβητα, τηλεόραση και σύνδεση WiFi εδώ και δύο μήνες, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με σκοπό την παρουσίαση των δομών στους εκπροσώπους της Ελληνικής Κυβέρνησης, στους ευεργέτες, στους δημοσιογράφους αλλά και στα υπόλοιπα μέλη της ΜΚΟ.
Η εκδήλωση έλαβε μέρος στον ανεπίσημο χώρο του σχολείου στις δομές. Μετά τον χαιρετισμό της κ. Αγγελικής Παρασυράκη (Country Director της ASB), οι εναρκτήριες ομιλίες πραγματοποιήθηκαν από τους: Ανδρέα Γκουγκούλη (Secretary General for the Reception), Σακελλάρη Χούρδα (εκπρόσωπος European Commission), Walter Stechel (Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στην Ελλάδα), Knut Fleckenstein (μέλος του Ευρωκοινοβουλίου και Πρόεδρος του Συμβουλίου της ASB Germany) και Μαρία Αλβέρτη (Διευθύντρια της Caritas Hellas).
Μετά τις ομιλίες, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν το βίντεο με τίτλο “Dreams In Transition”, το οποίο παρουσίαζε τις συνομιλίες των προσφύγων που ζούσαν στις δομές φιλοξενίας των Διαβατών, ενώ μετά παρακολούθησαν το θεατρικό έργο “Let’s be friends” – μια σύντομη παράσταση για την ειρηνική συνύπαρξη και φιλία, εμπνευσμένη από την κλασσική ιστορία «Peter and the Wolf», η οποία πραγματοποιήθηκε από παιδιά προσφύγων των δομών και μέλη του ΑΡΣΙΣ.
Όταν ολοκληρώθηκε η εκδήλωση, οι παρευρισκόμενοι είχαν την δυνατότητα να δουν 156 οικιστικές μονάδες, μεταξύ των οποίων και εκείνες που δημιουργήθηκαν ειδικά για να φιλοξενήσουν άτομα με ειδικές ανάγκες. Επίσης παρακολουθήσαν και τη συνέχιση των εργασιών, μέσω των οποίων μέχρι το τέλος του έτους θα ανακαινιστούν οι υπάρχουσες κατασκευές, παρέχοντας χώρο διαβίωσης στους ασυνόδευτους ανηλίκους, εκπαιδευτικό χώρο και αίθουσες προσευχής. Μετά από αυτό, οι παρευρισκόμενοι μεταφέρθηκαν στην ιατρική κλινική, όπου είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τους γιατρούς και το προσωπικό της WAHA International, οι οποίοι τους εξήγησαν περεταίρω για τις ενέργειες που γίνονται καθημερινά στις δομές φιλοξενίας.
Στο τέλος, οι επισκέπτες επισκέφθηκαν τον χώρο του νηπιαγωγείου, όπου τους σερβιρίστηκαν τρόφιμα και αναψυκτικά. Η προσφορά των τροφίμων αφορούσε επίσης και όλους τους κατοίκους των δομών φιλοξενίας.
Διαβάστε το Δελτίο Τύπου εδώ και μερικά από τα βίντεο που δημοσιεύθηκαν μετά την τελετή εδώ και εδώ.
Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία αυτού του έργου, το οποίο αποτελεί αποτέλεσμα των καλά συντονισμένων ενεργειών και της μεγάλης θέλησης να βοηθήσουμε αυτούς που χρειάζονται βοήθεια αυτή τη στιγμή.
Όπως είπε και ο κ. Fleckenstein: «Ωθούμενοι από το σλόγκαν μας –« Βοηθάμε εδώ και τώρα », η ASB θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στην Ελλάδα όσο το δυνατόν γρηγορότερα, όσο απαιτείται, αντιπροσωπεύοντας εξέλιξη και αξιοπιστία».