Ετήσια έκθεση 2018: Επέτειος 130 χρόνων

H ASB γιόρτασε το 2018 την επέτειο των 130 χρόνων λειτουργίας της. Ως ένας από τους εξέχοντες φορείς παροχής βοήθειας, η ASB επιβεβαίωσε και φέτος το σλόγκαν της «We help here and now» (“Βοηθάμε εδώ και τώρα”). Τα πλέον 1.3 εκατομμύρια μέλη μας εξασφαλίζουν ότι καθημερινά θα υπάρχει υποστήριξη σε όποιον τη χρειαστεί, από τους σχεδόν 40. 000 εργαζόμενους αλλά και τους 20. 000 εθελοντές.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση, το 2018 η ASB επέκτεινε τη λειτουργία της σε τέσσερις επιπλέον δομές φιλοξενίας στην Ήπειρο με στόχο την αποτελεσματικότερη στέγαση και παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στους εισερχόμενους πρόσφυγες. Χάρη σε αυτό δημιουργήθηκαν 150 επιπλέον οικιστικές μονάδες για τους επωφελούμενους, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα, τη δυνατότητα εγκατάστασης και υποστήριξης σχεδόν 6. 000 προσφύγων, στους οποίους παρέχονται καθημερινά οι απαραίτητες βοήθειες.

Εκτός της επέκτασης των δομών φιλοξενίας στην Ήπειρο, δόθηκε έμφαση και στην εξέλιξη των αντιστοίχων στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρει η ετήσια έκθεση, εκτός από την παροχή βοηθειών πρώτης ανάγκης, στέγασης, τροφής κλπ., προσφέρεται ακόμα στους πρόσφυγες ψυχοκοινωνική αλλά και νομική υποστήριξη, όπως επίσης και εκπαιδευτικά προγράμματα. Στόχος της ASB είναι η σταδιακή μεταβίβαση των προσφυγικών αναγκών στις τοπικές αρχές, αλλά και η προώθηση της αυτονομίας των ίδιων των προσφύγων.

Πέραν των δράσεων στο εσωτερικό και την Ελλάδα, η ASB άλλη μια φορά έπαιξε σημαντικό ρόλο στην παροχή βοήθειας σε παγκόσμια κλίμακα. Το δίκτυο του οργανισμού εκτείνεται σε δεκάδες χώρες, προσφέροντας την απαραίτητη βοήθεια σε κάθε είδους ανάγκη, είτε αυτή είναι πληγέντες φυσικών καταστροφών, είτε πρόσφυγες κλπ.

Το δίκτυο της ASB λειτουργεί σχεδόν σε 30 χώρες, προσφέροντας βοήθεια σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, στην ομαλή αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος όπως επίσης και στις δραστηριότητες ενδυνάμωσης τοπικών κοινοτήτων. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση, το 2018 η ASB παρείχε σημαντική ιατροφαρμακευτική υποστήριξη στη Ζάμπια, χώρα με υψηλό αριθμό μεταδιδόμενων νοσημάτων. Έπειτα η ASB έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διαχείριση της ροής των προσφύγων στον Νίγηρα από τις διπλανές χώρες που βρισκόντουσαν σε εμπόλεμη κατάσταση. Πέραν των προσφυγικών και ιατρικών αναγκών, υποστηρίχθηκαν οι πληγέντες φυσικών καταστροφών στην Κεντρική Αμερική και Ασία, με την ASB να αναλαμβάνει τη δημιουργία εγκαταστάσεων και τακτικών αντιμετώπισης μελλοντικών καταστροφών σε χώρες όπως η Αϊτή, η Γουατεμάλα, η Ινδονησία κλπ.

Η ASB επίσης επιδίωξε την ενδυνάμωση των σχέσεων με διάφορες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ρουμανία και η Ουκρανία, αλλά και με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η συνεργασία με το Ιράν συνεχίστηκε στην αντιμετώπιση τοπικών ζητημάτων, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις στο Νεπάλ και τις Φιλιππίνες.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την ετήσια έκθεση στα αγγλικά πατήστε εδώ και στα Γερμανικά πατήστε εδώ