Ημέρα Προσφύγων 2022: Η Μαγειρική ενώνει όλη την κοινότητα

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων είναι μια διεθνής ημέρα που έχει οριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη για να τιμήσει τους πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο. Kάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου γιορτάζεται η δύναμη και το θάρρος των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για να γλιτώσουν από συγκρούσεις ή διώξεις. Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων είναι μια ευκαιρία να αναπτύξουμε ενσυναίσθηση και κατανόηση για την κατάστασή τους και να αναγνωρίσουμε την ανθεκτικότητά τους στην ανοικοδόμηση της ζωής τους.

«Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων επιβεβαιώνει ένα θεμελιώδες αξίωμα του κοινού ανθρωπισμού: ο καθένας μας έχει το δικαίωμα να αναζητά ασφάλεια – όποιος κι αν είναι, από όπου κι αν προέρχεται και όποτε αναγκάζεται να φύγει από το μέρος διαμονής του» ( Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, μήνυμα του Αντόνιο Γκουτέρες για τον κόσμο Ημέρα Προσφύγων 2022).

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων για την φετινή χρονιά, όλη η κοινότητα ήρθε κοντά μέσα από τη δραστηριότητα της μαγειρικής. Αυτό παρακίνησε μικρούς και μεγάλους να απολαύσουν τις διαφορετικές γεύσεις και να μεταδόσουν τις αγαπημένες τους παραδόσεις.

Οι μάγειρες που συμμετείχαν στη δραστηριότητα μας αφιέρωσαν λίγα λεπτά για να μιλήσουν για τα νόστιμα πιάτα τους και να μοιραστούν μερικές από τις αναμνήσεις τους.

«Φτιάχνω Fumbwa», λέει η Μίνα, καθώς μας αναφέρει ότι «είναι ένα πιάτο με λαχανικά, τηγανητό μπακαλιάρο που πρώτα μουλιάζουμε σε νερό, μετά τηγανίζουμε και αλατοπιπερώνουμε με μια σάλτσα φυστικοβούτυρου. Η Νανού ετοιμάζει Pondu-ya- madesu και Ngai Ngai, ένα τοπικό πιάτο από τη χώρα της με συγκεκριμένα λαχανικά που μπορεί κανείς να βρει μόνο στο Κονγκό: αυτό ονομάζεται ngai ngai! Στην πραγματικότητα είναι το Daddy Mvulango, το αγαπημένο πιάτο του συζύγου μου!”

Η Μίνα έχει πολλές αναμνήσεις από τη μητέρα της που της έμαθε τα μυστικά: “Έμαθα να μαγειρεύω ως πολύ μικρό κορίτσι. Η μαμά με φώναζε σην κουζίνα και μου έλεγε:  Viens regarder! – Έλα να δεις πώς το κάνω! Ήμουν μόλις 13 χρονών όταν μαγείρευα ήδη για όλη την οικογένεια: μαμά, μπαμπά, αδέρφια και ξαδέρφια, οκτώ άτομα γύρω από το τραπέζι. Στις 1μμ θα μαγείρευα, κάθε μέρα μετά το σχολείο! Η Μίνα είναι πραγματικά μια δυνατή γυναίκα που θα συνεχίσει να μεταδίδει την παράδοση, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις και όπου σε όποιο μέρος και αν βρεθεί.

«Η μαγειρική είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια βασική δεξιότητα» λέει ο Κωνσταντίνος που πρόσφατα εντάχθηκε στην ομάδα της ASB ως Community Engagement Assistant και προσθέτει ότι «όχι μόνο στο προσφυγικό πλαίσιο, αλλά φυσικά ακόμη περισσότερο για τους ανθρώπους που ζουν σε εγκαταστάσεις φιλοξενίας, η μαγειρική αναβιώνει το αίσθημα της καθημερινότητας και της αυτάρκεια, βελτιώνοντας τη διάθεσή μέσω της ανταλλαγής πολιτισμών και της διατήρησης των ριζών από τις περιοχές προέλευσης. Μια παραδοσιακή δραστηριότητα μαγειρικής μεταξύ των δικαιούχων στοχεύει να φέρει κοντά την κοινότητα μέσω αυτής της καθημερινής διαδικασίας, να εξερευνήσει τη διαφορετικότητα. Ένα άλλο όφελος από όλη αυτή τη διαδικασία είναι η εκμάθηση του μαγειρέματος για όσους δεν έχουν αυτές τις βασικές δεξιότητες ζωής, ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση τους».

Στη συνέχεια, η κυρία Κωνσταντίνα Θεοδώρου και η κ. Κατερίνα Τσαρπελλη, δύο από τα έξι μέλη του Αγροτικού Γυναικείου Συνεταιρισμού Ηπείρου, βρέθηκαν μαζί μας για να γνωρίσουν τους υπόλοιπους «μάγειρες» και να πάρουν μια γεύση από τις πλούσιες παραδόσεις τους. Χαιρετούν την Νασντάρ από το Ιράκ και εξηγούν ότι φτιάχνουν και οι ίδιες παραδοσιακές συνταγές και έτσι γίνεται μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή από ιδέες και συνταγές. Η Nασντάρ τους λέει ότι φτιάχνει «ντόλμα», πράσινα ρολά από αμπελόφυλλα γεμιστά με ντομάτες, πατάτες, μπάμιες, μελιτζάνες, πιπεριές, πράσινα φύλλα, κιμά, καρυκευμένα με άνηθο και αλάτι λεμονιού. «Ήταν η μητέρα μου που μας πέρασε την παράδοση, λέει. Την θυμάμαι όταν φτιάχνω αυτό το πιάτο. Συνέβη κιόλας, ότι πέθανε τον περασμένο μήνα. Ήθελα να τη δω και να την αγκαλιάσω αλλά δεν τα κατάφερα», συμπληρώνει φανερά συγκινημένη.

Η Νεγκρέζ και η Αβίν και οι δύο από το Κουρδιστάν φτιάχνουν Kubba και μπακλαβά από το Ιράκ. Το Kubba είναι βασικά ένα ιρακινό πιάτο με ρύζι και μπάλες πατάτας, με μια απολαυστική γευστική γέμιση μοσχαρίσιου κρέατος στο εσωτερικό του, και πολλά άλλα συστατικά όπως κρεμμύδια, ντομάτες και μελιτζάνες. Ένα πραγματικά ολόκληρο απολαυστικό γεύμα σε ένα πιάτο. Ο μπακλαβάς της Αβίν ¨μιλάει από μόνος του¨ και ήταν το αγαπημένο πιάτο που φαγώθηκε εν ριπή οφθαλμού.

Η Φαρίμπα από το Αφγανιστάν έφτιαξε το Kabuli pulao, το χυμώδες πιλάφι Kabuli (εικόνα αριστερά) που παρουσιάζεται σαν ένα όμορφο πιάτο με ρύζι σε σχήμα κώνου. Φτάνοντας περισσότερο στο εσωτερικό από το χωνάκι θα ανακαλύψετε εξαιρετικό κρέας αρνιού. «Προσθέτουμε ξηρούς καρπούς και σταφίδες στο pulao μας, και καρότα… Το Kabuli είναι ένα από τα πιο διάσημα πιάτα του Αφγανιστάν, αυτό φτιάχνουμε για τους επισκέπτες και είναι το αγαπημένο μας», εξηγεί η Φαρίμπα στους καλεσμένους μας. Εδώ υπάρχει επίσης Bolani (αφγανικό γεμιστό πλακέ ψωμί) και το Tsakori, μια πικάντικη σάλτσα σαν συνοδευτικό.

Τέλος, η Αλάτμα έφτιαξε ένα εντυπωσιακό Συριακό πιάτο (αριστερά), με κρέας, γεμιστές πατάτες, μελιτζάνες και πιπεριές καθώς και μια Συριακή σαλάτα tabule (δεξιά)!

Ήταν πολύ συγκινητικό να βλέπει κανείς πώς το φαγητό και η μουσική μπορεί να δημιουργήσουν έμπνευση και να φέρουν τους ανθρώπους κοντά!