Επείγουσα βοήθεια για τους μετανάστες στη Σερβία

Η ASB στην Νοτιοανατολική Ευρώπη

Η ASB στην Νοτιοανατολική Ευρώπη

Μετά την έκρηξη των μεταναστευτικών κρίσεων στα Βαλκάνια το 2015, η ASB εστίασε τις προσπάθειές της στους δήμους που βρίσκονται στα βόρεια σύνορα της Σερβίας, κοντά στην Ουγγαρία (Kanjiža και Subotica).

Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου, η ομάδα της ASB, αποτελούμενη από μηχανικούς, κοινωνικούς λειτουργούς και εθελοντές, επισκέφθηκε την περιοχή και παρείχε επείγουσα βοήθεια σε μεγάλο αριθμό προσφύγων.
Στην Kanjiža, η ASB συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό στην αρχική εγκατάσταση του καταυλισμού ενώ βρισκόταν σε καθημερινή επαφή με το προσωπικό που διαχειριζόταν το καταφύγιο. Παρείχαμε οκτώ κινητές τουαλέτες, ένα κοντέινερ με ντους και ζεστό νερό, όπως και ένα εξωτερικό σύστημα βρυσών με τρεχούμενο νερό (20 βρύσες). Η ASB παρακολουθεί στενά την κατάσταση και υποστηρίζει το Καταφύγιο καθημερινά, ωστόσο απαιτείται περισσότερη υποστήριξη. Είμαστε στη διαδικασία παροχής περισσότερων ειδών υγιεινής και τουαλέτες. Επιπλέον, διοργανώνουμε κινητές ομάδες αποτελούμενες από κοινωνικούς λειτουργούς, νοσοκόμους, γιατρούς, μεταφραστές και οδηγούς.
Οι περισσότεροι από τους μετανάστες στη Subotica βρίσκονται στην περιοχή του παλιού εργοστασίου πλινθοποιίας (StaraCiglana), 2 χλμ. εκτός του κέντρου της πόλης. Οι μετανάστες χρησιμοποιούν αυτή την τοποθεσία ως σημείο ξεκούρασης, καθώς υπάρχουν δύο ανοιχτά πηγάδια όπου μπορούν να πλυθούν. Η ASB εγκατέστησε οκτώ κινητές τουαλέτες στο StaraCiglana, αλλά είναι πολύ δύσκολο να δοθεί περισσότερη δομική στήριξη, εξαιτίας της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος και τρεχούμενου νερού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας, περισσότεροι από 90.000 μετανάστες έχουν εγγραφεί για να εισέλθουν στη Σερβία από τις αρχές του 2015. Η πλειοψηφία των μεταναστών εισέρχεται στη Σερβία από τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία στα νότια και ανατολικά σύνορά της και την πόλη του Preševo. Επί του παρόντος, η κατάσταση στο Preševo, όσον αφορά την κρίση των μεταναστών, είναι ανησυχητική, αλλά υπό έλεγχο, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η κυβέρνηση της Σερβίας άνοιξε ένα καταφύγιο στο Preševo στις 8 Ιουλίου του 2015, το οποίο βρίσκεται στην παλιά εταιρεία Tobacco. Περίπου 1500 μετανάστες εισέρχονται στη Σερβία και σταματούν καθημερινά στο Preševo. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της Επιτροπής για τους πρόσφυγες και τη δήλωση μετανάστευσης, κατά τον επόμενο μήνα ή δύο αναμένεται εισροή 2000 έως 3000 προσφύγων ημερησίως.

Η Arbeiter-Samariter-Bund στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη έχει ανακατασκευάσει σπίτια στους δήμους Orasje, Domaljevac και Samac, τα οποία επλήγησαν από τις πλημμύρες του Μαΐου 2014, ενώ είναι υπεύθυνη για πολλά ακόμα έργα στην περιοχή. Μετά τις σοβαρές πλημμύρες στη Βοσνία και την Ερζεγοβίνη το 2014, η ΑSB έχει ανακατασκευάσει σπίτια, έχοντας βοηθήσει τις οικογένειες να τα ξαναφτιάξουν.
Από τα τέλη Οκτωβρίου του 2015, η ASB στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει ανακατασκευάσει 15 κατοικίες στους δήμους Orasje, Domaljevac και Samac οι οποίοι επλήγησαν από τις πλημμύρες του Μαΐου 2014 με τον δικό της προϋπολογισμό ύψους 140.000€.

Σε στενή συνεργασία και συντονισμό με το πρόγραμμα αποκατάστασης πλημμυρών της ΕU / UNDP και τις αντίστοιχες δημοτικές αρχές, η ASB επικεντρώθηκε σε μονάδες στέγασης που δεν αποκαταστάθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος της EU / UNDP λόγω ζημιών υψηλότερου επιπέδου. Επιπλέον, η ASB ανακατασκευάζει επί του παρόντος επιπλέον 6 κατοικίες που έχουν πληγεί από πλημμύρες στην ίδια περιοχή δράσης με δικά της έξοδα ύψους € 58.000.

Τα επόμενα χρόνια, η ASB της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε ενδεχόμενες φυσικές καταστροφές και κρίσεις προσφύγων, παρέχοντας επαγγελματικές υπηρεσίες σε τομείς που σχετίζονται με την τεράστια εμπειρία και τις ειδικές γνώσεις της ASB.

Ανάμεσα στα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε προγράμματα της ASB για τους Ρομά, υπήρξαν τρία προγράμματα στη Βοσνία τον Δεκέμβριο του 2015. Κατά τη διάρκεια των ενεργειών, σπίτια και διαμερίσματα προσφέρθηκαν σε οικογένειες Ρομά, οι οποίες έως τότε δεν κατείχαν αξιόπιστες και ασφαλείς κατοικίες.
Στο χωριό Stanojevici, του δήμου Capljina, ολοκληρώθηκε η κατασκευή οικιστικών μονάδων για πέντε οικογένειες Ρομά παρουσία του δημάρχου του δήμου Capljina, κ. SmiljanVidic και του εκπροσώπου του OSCE κ. JamesPalmer. Κατά τη διάρκεια της ολοκλήρωσης, η ASB εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να παραδώσει και επίσημα ένα όχημά ως άμεση δωρεά στον Σύνδεσμο Roam “ADA” στην Capljina. Το όχημα θα χρησιμεύσει για τη μεταφορά παιδιών Ρομά σε σχολεία από τις κατοικίες τους μέχρι το χωριό Stanojevici, όπου πραγματοποιήθηκε η κατασκευή οικισμών στο πλαίσιο του τρέχοντος έργου, RomaAction.
Στο Kakanj, η ASB παρέδωσε επισήμως ένα κτήριο 10 διαμερισμάτων για οικογένειες Ρομά στον δήμαρχο Kakanj, κ. NerminMandra παρουσία του Βοηθού Υπουργού του Κρατικού Υπουργείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Προσφύγων, κ. SefketHafizovic. Τα διαμερίσματα αποτελούν μέρος του προγράμματος της κοινωνικής κατοικίας και έχουν μέγεθος από 20 έως 60 τετραγωνικά μέτρα.
Ο δήμαρχος ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους για αυτή την πολύτιμη συμβολή στην παροχή βοήθειας σε ευάλωτες οικογένειες Ρομά στη Ζένιτσα και εξέφρασε την προθυμία του να συνεχίσει στο μέλλον να συνεισφέρει οικονομικά σε τέτοιου είδους έργα και να επενδύει στις προσπάθειες για την κοινωνική ένταξη της κοινότητας των Ρομά στο Δήμο της Ζένιτσα.
Το συνολικό έργο της ΕΕ είχε συνολική αξία τριών εκατομμυρίων ευρώ και βοήθησε 152 οικογένειες Ρομά στη στέγαση και συναφή τεχνική υποδομή, ενώ έλαβε μέτρα διαβίωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με την κοινωνική ένταξη των Ρομά στη Βοσνία και την Ερζεγοβίνη. Το έργο υλοποιήθηκε σε συνεργασία της ASB με την HilfswerkAustria International καθώς και με τη Βοσνιακή Ένωση KaliSara.