Κάνουμε την διαφορά

Ουκρανία: Βοήθεια για τα εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα

Στην Ουκρανία, η ASB – μαζί με τον εταίρο της, την Ουκρανική Ομοσπονδία Σαμαρειτών (SSU) – βοηθά χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένους. Έχουν διανείμει ήδη είδη διατροφής και υγιεινής, ενώ δημιουργούν καταλύματα και προσφέρουν ιατρική περίθαλψη.

Οι οικογένειες και τα παιδιά είναι το μεγαλύτερο μέρος των ασθενών του βασικού κέντρου ιατρικής περίθαλψης της ASB στην SSU στο Κίεβο.

Όταν η κατάσταση στην Ουκρανία κλιμακώθηκε το Μάρτιο του 2014, όπου οι διαδηλώσεις του Μαϊντάν στο Κίεβο είχαν ως αποτέλεσμα θανάτους και χιλιάδες τραυματίες, οι Ευρωπαίοι Σύλλογοι Σαμαρειτών εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους με τους Ουκρανούς εταίρους τους, δωρίζοντας 30.000 ευρώ στην Ουκρανική Ένωση Σαμαρειτών (SSU). 7 ακόμα οργανισμοί Σαμαρειτών παρείχαν χρηματοδότηση, ώστε να διασφαλιστεί η συνεχής ιατρική βοήθεια στους τραυματισμένους ακτιβιστές του Μαϊντάν. “Από τότε που υπογράφηκε η Συνθήκη Προσχώρησης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, η Ουκρανία βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με μια κρίσιμη πρόκληση. Οι Ευρωπαίοι Σύλλογοι Σαμαρειτών αναδεικνύουν την αλληλεγγύη τους προς τον ουκρανικό πληθυσμό σε αυτή την κατάσταση και θέτουν ένα σημάδι για ειρήνη” δήλωσε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της ASB, KnutFleckenstein (MEP).
Η οικονομική στήριξη από τις ενώσεις εταίρων των οργανισμών Σαμαρειτών επέτρεψε την αγορά ιατρικών προμηθειών, ώστε να μπορέσουν να λάβουν φροντίδα οι τραυματίες. “Πολλοί από τους ακτιβιστές που υπέστησαν τραυματισμούς, εγκαύματα κλπ. κατά τη διάρκεια των ταραχών δεν έλαβαν σωστή ιατρική περίθαλψη. Συνεπώς, η Ουκρανική Ένωση Σαμαρειτών (SSU) επέκτεινε την υπηρεσία της για να συνεχίσει να φροντίζει πάνω από 100 σοβαρά τραυματισμένους ακόμη και εβδομάδες μετά τις διαδηλώσεις “, δήλωσε η ΣβετλάναΛεβκόβσκα, Διευθύνων Σύμβουλος της SSU στο Κίεβο.

Η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία και οι στρατιωτικές συγκρούσεις με τις αυτονομιστικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία τελικά οδήγησαν στην εμφάνιση εμφύλιου πολέμου στην Ουκρανία το καλοκαίρι του 2014. Έκτοτε, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν φύγει, κυρίως από την Ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία . Οι περισσότεροι από αυτούς διέφυγαν μόνο με ό, τι μπορούσαν να χωρέσουν σε μια τσάντα. Η Julia (υπήρξε αλλαγή ονόματος) ήταν μεταξύ εκείνων που διέφυγαν από τους συνεχόμενους βομβαρδισμούς. Μαζί με τα δύο παιδιά της, έτρεξε για 30 χιλιόμετρα ανάμεσα σε χωράφια και δάση: “Οι δρόμοι ήταν πολύ επικίνδυνοι, ποτέ δεν ήξερες αν θα υπάρξουν περισσότεροι πυροβολισμοί ή αν θα συλληφθείς από μια περιπολία”. Η πλειοψηφία των εκτοπισμένα ατόμων κατευθύνθηκαν προς τις περιοχές του Χάρκοβο και του Κιέβου, όπου αρχικά στεγάστηκαν σε σανατόρια, εξοχικές κατοικίες ή άδεια κτίρια.
Οι αρχές βρέθηκαν συγκλονισμένες από την επίθεση κατά των προσφύγων και το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων της Ουκρανίας ζήτησε βοήθεια από την ASB και την Ουκρανική Ένωση Σαμαρειτών (SSU). Με την οικονομική υποστήριξη από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Εξωτερικών, η ASB ξεκίνησε το χειμερινό της πρόγραμμα βοήθειας από τον Νοέμβριο, καθώς με την έναρξη του χειμώνα, η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώθηκε. Πολλά από τα καταφύγια δεν ήταν προσεγμένα για τις καιρικές καταστάσεις του χειμώνα, ενώ υπήρχε έλλειψη ζεστών ρούχων και ανεπαρκής ποσότητα τροφίμων. Χρειάστηκε επείγουσα βοήθεια, ιδιαίτερα για τις μητέρες με παιδιά, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους ηλικιωμένους και εκείνους με χρόνιες παθήσεις.

Οι εταιρείες Σαμαρειτών της Ουκρανίας προσέφεραν περίπου 200.000 τεμάχια βοήθειας μεταξύ των προσφύγων, όπου το κάθε τεμάχιο που περιείχε ζυμαρικά, ρύζι, σιτάρι, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, τσάι, μπισκότα, νιφάδες βρόμης, χαρτί υγείας, σκόνη πλυσίματος, οδοντόπαστα και σαπούνι. Αγοράστηκαν επίσης τα απαραίτητα φάρμακα για 2.500 επεμβάσεις. Περίπου 4.000 πρόσφυγες έλαβαν τεμάχια χειμερινής βοήθειας, τα οποία περιείχαν παλτά, κασκόλ, καπέλα, γάντια, κάλτσες και σκεπάσματα. Ακόμη 100 άνθρωποι εγκαταστάθηκαν σε καταλύματα, χάρη στις προσπάθειες των Σαμαρειτών.
Οι εθελοντές της SSU επένδυσαν εκατοντάδες ώρες εργασίας για τη διαλογή και τη διανομή των τεμαχίων. Μερικοί από τους πρόσφυγες βοήθησαν επίσης με τη συσκευασία και τη διανομή των αγαθών σε άλλους εκτοπισμένους. Όπως για παράδειγμα και η Τζούλια από τον Λουγκάνσκ, η οποία τώρα μοιράζεται ένα δωμάτιο με μια άλλη οικογένεια στο παιδικό καταφύγιο έκτακτης ανάγκης των Σαμαρειτών στο Κίεβο. “Εδώ, τα παιδιά μου μπορούν να βρούνε λίγη ησυχία, υπάρχει νερό και φαγητό και δεν χρειάζεται να φοβόμαστε τις βόμβες. Για αυτό ήθελα και εγώ να βοηθήσω, έτσι ρώτησα αν θα μπορούσα να εργαστώ εθελοντικά”.
Το έργο συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια του 2015 και επεκτάθηκε σε άλλες περιοχές. Για περισσότερα από 20 χρόνια, η ASB έχει σχέσεις με τους Σαμαρείτες της Ουκρανίας σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, με αυτή την εκτεταμένη συνεργασία να έχει οδηγήσει σε πολλά έργα, όπως η δημιουργία κοινοτικών υπηρεσιών, οι συναντήσεις νέων, η συγκέντρωση χρημάτων, η παροχή βοήθειας στις μεταφορές καθώς και η εκπαίδευση πρώτων βοηθειών.