Οι ανακατασκευασμένες δομές φιλοξενίας Διαβατών-Αναγνωστοπούλου στη Θεσσαλονίκη καλωσορίζουν τους ευεργέτες και τους επισήμους στα εγκαίνια στις 13 Ιουλίου

Θεσσαλονίκη 13 Ιουλίου 2017

Μέσω του προγράμματος «Support to Refugees in Greece through Integrated Shelter Model Rapid Mobility Solution (ISM – RMS)» , το οποίο υλοποιήθηκε από την ASB Greece, τα επίσημα εγκαίνια των ανοικοδομημένων δομών φιλοξενίας Διαβατά/Αναγνωστοπούλου έλαβε μέρος στις 13 Ιουλίου του 2017.

Τα Διαβατά/Αναγνωστοπούλου αναγνωρίζονται ως το πλέον λαμπρό παράδειγμα του πώς θα έπρεπε να μοιάζουν οι δομές φιλοξενίας προσφύγων, προκειμένου να παρέχονται  αξιοπρεπείς συνθήκες για τους ανθρώπους που μετακινούνται από τις ζώνες συγκρούσεων σε αναζήτηση ειρήνης. Οι δομές φιλοξενούν σήμερα περίπου 400 άτομα και αναμένεται να έχουν περισσότερους κατοίκους στο εγγύς μέλλον. Όλοι οι άνθρωποι ζουν σε πλήρως εξοπλισμένες μακρόχρονες κατοικίες, με δύο ξεχωριστά δωμάτια, μπάνιο, ηλιακό βραστήρα, κουζίνα με ψυγείο και μικρό φούρνο, τηλεόραση και σύνδεση WiFi. Εκτός από το τμήμα καταφυγίου, το πρόγραμμα αυτό έχει δύο άλλες διαστάσεις που χρηματοδοτούνται επίσης από την υποστήριξη έκτακτων αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: την παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης καθώς και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη, τη νομική βοήθεια και άτυπες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που υλοποιούνται από τους εταίρους της ASB, WAHA International και ΑΡΣΙΣ αντίστοιχα

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Ανδρέα Γκουγκούλης (Secretary General for the Reception), Σακελλάρης Χούρδας (εκπρόσωπος European Commission), Walter Stechel (Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στην Ελλάδα), Knut Fleckenstein (μέλος του Ευρωκοινοβουλίου και Πρόεδρος του Συμβουλίου της ASB Germany) και Ulrich Bauch (Γενικός Διευθυντής της ASB Germany).

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να επιδείξει ένα καλό παράδειγμα της υποδοχής και της ζωής των προσφύγων. Παρόλο που οι άνθρωποι δεν ξέρουν ακόμα για το μέλλον τους, οι ανακαινισμένες δομές φιλοξενίας τους δίνουν μια αξιοπρεπή κατοικία για να επιστρέψουν σε ένα ορισμένο επίπεδο κανονικότητας.

Μόλις πέρυσι, περίπου 170.000 πρόσφυγες έφθασαν στην Ελλάδα και παρόλο που η χώρα δεν ήταν προετοιμασμένη να καλωσορίσει τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων, όπως δήλωσε προηγουμένως ο κ. Μουζάλας, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών και άλλων παραγόντων, η Ελλάδα καταφέρνει να βελτιώνει συνεχώς τις συνθήκες υποδοχής των προσφύγων που φτάνουν.

Ο κ. Ανδρέας Γκουγκούλης, Γενικός Γραμματέας Υποδοχής, δήλωσε: “Μόλις 13 μήνες πριν, μαζί με το Υπουργείο Άμυνας, δημιουργήσαμε αυτές τις δομές με σκηνές για φιλοξενία 2.000 ατόμων. Μετά από αυτό, ο χειμώνας και τα προβλήματα εμφανίστηκαν, αλλά καταφέραμε να τα υπερβούμε με επιτυχία και αυτό βλέπουμε όλοι σήμερα “.

Από την Αθήνα, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης, δήλωσε: «Χαίρομαι που η χρηματοδότηση της ΕΕ επιτρέπει στους πρόσφυγες στην Ελλάδα να ανακτήσουν μια αίσθηση ομαλότητας και σταθερότητας στη ζωή τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά με τους ανθρωπιστικούς της εταίρους, σε συντονισμό με τις ελληνικές αρχές, για να εξασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες στη χώρα ζουν σε ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες ».

Ο κ. Walter Stechel, Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε: «Ήταν οι πρώτες που είδα όταν ήρθα στην Ελλάδα και προσωπικά έγινα μάρτυρας της μεταμόρφωσης αυτών των δομών. Είμαστε πολύ περήφανοι για την ASB, ως γερμανική οργάνωση και την εξαιρετική δουλειά της σε διεθνές επίπεδο, μαζί με τη Caritas Germany και την Caritas Hellas, τους οποίους χρηματοδοτήσαμε για την παροχή 50 κατοικιών για αυτή την περιοχή. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η European solidarity πρέπει να ξεπεράσει απλά τη χρηματοδότηση, για αυτό η επανεγκατάσταση και η μετεγκατάσταση έχουν τόσο μεγάλη σημασία».

Ο κ. Knut Fleckenstein, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρόεδροι του διοικητικού συμβουλίου της ASB Germany δήλωσε: «Σήμερα είμαστε μάρτυρες της επιτυχίας των συντονισμένων προσπαθειών και τον συνδυασμό των σωστών ενεργειών όλων των μη κυβερνητικών οργανώσεων που βρίσκονται στις δομές μαζί με την ελληνική κυβέρνηση. Η ASB δεν θα μπορούσε να πετύχει χωρίς την υποστήριξη των δωρητών μας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών. Ωθούμενοι από το σλόγκαν μας -« Βοηθάμε εδώ και τώρα », η ASB θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στην Ελλάδα όσο το δυνατόν γρηγορότερα, όσο απαιτείται, αντιπροσωπεύοντας εξέλιξη και αξιοπιστία”.

Όταν ολοκληρώθηκε η εκδήλωση, οι παρευρισκόμενοι είχαν την δυνατότητα να δουν 156 οικιστικές μονάδες, μεταξύ των οποίων και εκείνες που δημιουργήθηκαν ειδικά για να φιλοξενήσουν άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως επίσης και τη συνέχιση εργασιών στις δομές φιλοξενίας, μέσω των οποίων μέχρι το τέλος του έτους θα ανακαινιστούν οι υπάρχουσες κατασκευές, παρέχοντας χώρο διαβίωσης στους ασυνόδευτους ανηλίκους, εκπαιδευτικό χώρο και αίθουσες προσευχής.