Ο χρόνος εθελοντισμού μου στην ASB, της Svea Fleckenstein

“Πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος αξίζει βοήθεια και υποστήριξη στις δύσκολες στιγμές, ανεξάρτητα από πού προέρχετε, το χρώμα του δέρματος του και σε ποια θρησκεία ή πολιτισμό ανήκει”, δήλωσε η εθελοντής της ASB Svea Fleckenstein.

Εθελοντισμός στις δομές φιλοξενίας της ASB

Της Σβέα Φλέκενσταϊν

Πάντα ήθελα να πάω σε μια ξένη χώρα για να εξερευνήσω τον πολιτισμό της και να βιώσω τον διαφορετικό τρόπο ζωής.

Εξαιτίας αυτού και μέσα από την πρακτική μου που ολοκλήρωσα στο σχολείο σε ένα κέντρο παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, γνώρισα τα προγράμματα της ASB, μεταξύ των οποίων ήταν και οι δομές φιλοξενίας προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, ένα έργο, που αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία.

Πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος αξίζει βοήθεια και υποστήριξη στις δύσκολες στιγμές, ανεξάρτητα από πού προέρχετε, το χρώμα του δέρματος του και σε ποια θρησκεία ή πολιτισμό ανήκει. Στις δομές φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη έχω συναντήσει πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς ενώ ταυτόχρονα βοηθάω τους ανθρώπους που έχουν περάσει απο δύσκολες συνθήκες για να είναι ασφαλείς και να βρουν μια καλύτερη ζωή.

Τα καθήκοντά μου στην ASB είναι πολλά. Ξεκίνησα τη χρονιά μου τον Οκτώβριο στο γραφείο, όπου γνώρισα τη  τον τρόπο διοίκησης της οργάνωσης και μου ανατέθηκε να βοηθήσω στο τμήμα κατάρτισης Προγράμματος, εκεί γνώρισα και τον τρόπο λειτουργίας των δομών φιλοξενίας της ASB. Με την πάροδο του χρόνου ανέλαβα περισσότερες ευθύνες και τελικά εντάχθηκα στην ομάδα στις δομές φιλοξενίας των Διαβατών όπου μου έδειξαν τι δουλειά κάνουν έτσι ώστε να μπορώ να τους βοηθήσω.

Στα Διαβατά βοήθησα τους πρόσφυγες στο Help Desk της ASB, αλλά βοήθησα επίσης την ομάδα της ASB με διάφορες δραστηριότητες απο τον καθαρισμό ενός σπασμένου νεροχύτη έως τη βελτίωση των συνολικών συνθηκών διαβίωσης, έτσι βοηθώντας την ομάδα WASH (καθαριότητας και υγιεινής). Η ομάδα WASH της ASB προωθεί την υγιεινή που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση υγιεινών δομών φιλοξενίας και είναι ένα από τα πράγματα που εκτιμώ ιδιαίτερα.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας μου παρατηρώ επίσης πώς οι διερμηνείς της ASB βοηθούν τους πρόσφυγες, και γι ‘αυτό τον λόγο ακούω πώς αυτοί οι άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα και τι έπρεπε να περάσουν για να φτάσουν μέχρι εδώ. Χαίρομαι που η ASB μου έδωσε την ευκαιρία να υποστηρίξω αυτούς τους ανθρώπους.

Έχω πραγματικά την αίσθηση ότι, βοηθώντας τους πρόσφυγες εδώ στην Ελλάδα ανταμείβομαι με ευγνωμοσύνη και ικανοποίηση που κάνει το εθελοντικό έργο εξαιρετικό και γι’ αυτό τους ενθαρρύνω όλους να συμμετάσχουν. Αυτός ο εθελοντικός χρόνος είναι πραγματικά μια εκπληκτική εμπειρία που ακόμα και όταν τον Φεβρουάριο θα φτάσει στο τέλος, δεν θα ξεχάσω ποτέ και πάντα όταν θα κοιτάζω πίσω θα μου δημιουργεί ένα χαμόγελο!