Ποδοσφαιρικό Τουρνουά Α.Π.Θ. «Το ποδόσφαιρο ενώνει -Λεβ Γιασίν» – BINTEO

Oι μαθητές της μη τυπικής εκπαίδευσης της ASB έλαβαν μέρος, στο καθιερωμένο πλέον ετήσιο ημερήσιο ποδοσφαιρικό τουρνουά «Το ποδόσφαιρο ενώνει»  που διοργάνωσε η Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και η Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενοι από τους δασκάλους και τους γονείς τους.

Η ASB και τη φετινή χρονιά συμμετέχει σε έναν ακόμα ποδοσφαιρικό τουρνουά που έχει στόχο να ενώσει μικρούς και μεγάλους μέσα από το ποδόσφαιρο, το πιο αγαπητό άθλημα στον πλανήτη!

Η Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και η Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Α.Π.Θ. διοργάνωσαν και για τη φετινή χρονιά το καθιερωμένο πλέον ετήσιο ημερήσιο ποδοσφαιρικό τουρνουά «Το ποδόσφαιρο ενώνει» . Αυτή τη φορά το τουρνουά ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του καλύτερου τερματοφύλακα στην ιστορία του ποδοσφαίρου Λεβ Γιασίν  που ήταν και ένα πρότυπο συμπεριφοράς εντός και εκτός γηπέδων και στη δολοφονία του μικρού Άλκη από χούλιγκανς, σε συνέχεια του πρώτου επιτυχημένου τουρνουά που διεξήχθη την περασμένη χρονιά προς τιμή του Ντιέγκο Μαραντόνα.

Ο κοσμήτορας του τμήματος  Επιστήμης Φυσικής Aγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΤΕΦΑΑ), Γιώργος Τζέτζης, μας καλωσόρισε στην εκδήλωση και ανέφερε: «Σήμερα γίνεται ένα τουρνουά ενάντιας στη βία. Οποιοσδήποτε, είτε διαφορετικής ομάδας, είτε διαφορετικής φυλής, είτε διαφορετικού χρώματος, έχει τα ίδια δικαιώματα και όλοι μαζί μπορούμε να ενωθούμε γιατί ο αθλητισμός μας δίνει αυτή την ευκαιρία, είναι ένα μέσο να δείξει ότι όλοι μαζί μπορούμε να είμαστε ένα και να σταματήσουμε αυτά τα φαινόμενα βίας».

Και τη φετινή χρονιά οι μαθητές της μη τυπικής εκπαίδευσης της δομής φιλοξενίας των Διαβατών έλαβαν μέρος στις ηλικιακές κατηγορίες 9 με 15 ετών, συνοδευόμενοι από τους δασκάλους και τους γονείς τους. Παιδιά από διαφορετικές εθνικότητες, με διαφορετική γλώσσα και κουλτούρα, προερχόμενα από δομές φιλοξενίας, από τον αστικό ιστό καθώς και από ακαδημίες τοπικών ομάδων ενώθηκαν και έπαιξαν όλα μαζί.

Ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, κοσμήτορας της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΟΠΕ) δήλωσε « Αναγνωρίζοντας ακριβώς από την πλευρά μας ότι ο αθλητισμός δεν είναι απλώς ένα στοιχείο που προάγει το πνεύμα και το σώμα του κάθε ανθρώπου, αλλά είναι πάνω από όλα ένα φαινόμενο κοινωνικό. Ειδικότερα το ποδόσφαιρο, ένα φαινόμενο με κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές προεκτάσεις, αισθανθήκαμε την ανάγκη με τους συναδέλφους που είναι καθ’ην αρμόδιοι, να υλοποιήσουμε μια σειρά σε ετήσια βάση, τέτοιων εκδηλώσεων όπου με διαφορετικό περιεχόμενο κάθε φορά, μικρά παιδιά από διάφορες δομές από πολλές ομάδες θα παίζουν για να μεταφέρουν αυτό το μήνυμα. Το μήνυμα ότι ο αθλητισμός ενώνει, δεν χωρίζει και είναι μια δύναμη στα χέρια της κάθε κοινωνίας, ως τέτοια πρέπει να την αντιληφθούμε».

Τα παιδιά, που γνωρίστηκαν πρώτη φορά τα περισσότερα,  έπαιξαν μαζί ενάντια στο ρατσισμό και την ποδοσφαιρική βία, δείχνοντας και μέσα από τον αθλητισμό και το ποδοσφαιρικό αγώνα ότι η βία σε οποιασδήποτε μορφή της, δεν χωράει και δεν μπορεί να βρίσκεται πουθενά. Οι μικροί μας συμμετέχοντες έστειλαν το δικό τους ηχηρό μήνυμα με το μότο «Πάσα στα θρανία» ότι το ποδόσφαιρο ενώνει πέρα από σύνορα και τις κοινωνικές προελεύσεις. Όπως μας είπαν και τα αδέλφια από το Αφγανιστάν ο Καντίρ και ο Καμπίρ  δεκατεσσάρων και δώδεκα χρονών αντίστοιχα, ήρθανε να παίξουνε με τα άλλα παιδιά και δεν μετράει από που είναι ο καθένας τους. Αυτός είναι και το σημαντικό μήνυμα του αθλητισμού, να ενώνει πέρα από τις κοινωνικές αντιθέσεις και τις ομαδικές προτιμήσεις  και  μέσα από το παιχνίδι και την ευγενή άμιλλα όλοι να ερχόμαστε πιο κοντά στις διαδικασίες ένταξης και ειρηνικής συνύπαρξης.

Δείτε το βίντεο από το ημερήσιο τουρνουά ποδοσφαίρου