Ποδοσφαιρικό Τουρνουά «Μαραντόνα» – Το ποδόσφαιρο μας ενώνει όλους!

Η ομάδα δασκάλων της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης της ASB, με 26 παιδιά διαφόρων ηλικιών και εθνικοτήτων που διαμένουν στη δομή φιλοξενίας των Διαβατών Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στο ημερήσιο τουρνουά ποδοσφαίρου χωρισμένα σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες με την υποστήριξη του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Στο πρότυπο της ποδοσφαιρικής ιδιοφυίας του Ντιέγκο Μαραντόνα τονίζοντας  την κοινωνική ευαισθησία που χαρακτήρισε την προσωπικότητά του, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μαζί με το Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών συνδιοργάνωσαν  για πρώτη φορά ένα ημερήσιο ποδοσφαιρικό τουρνουά με συμμετοχή παιδιών από την τοπική ελληνική κοινωνία και παιδιών  από τον προσφυγικό πληθυσμό (προσφυγόπουλων και ελληνόπουλων).

Παιδιά από όλες τις εθνικότητες συγκεντρώθηκαν στο πανεπιστημιακό γήπεδο της Θεσσαλονίκης,  σε ένα τουρνουά που τους ένωσε όλους. Παιδιά που έχουν βιώσει διαφορετικές καταστάσεις και συνθήκες, έπαιξαν σε ανάμικτες ομάδες,  με δεδομένο ότι το ποδόσφαιρο δεν μπορεί παρά να είναι αντίθετο προς κάθε μορφή ρατσισμού και ταξικής διάκρισης. Αγόρια μαζί με κορίτσια, παιδιά που δεν μιλούσαν την ίδια γλώσσα, από διαφορετικές χώρες, ήρθαν κοντά και ένωσαν τις δυνάμεις τους σε παράλληλους ποδοσφαιρικούς αγώνες φιλίας

Η ομάδα δασκάλων της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης της ASB, με 26 παιδιά διαφόρων ηλικιών και εθνικοτήτων που διαμένουν στη δομή φιλοξενίας των Διαβατών Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στο ημερήσιο τουρνουά ποδοσφαίρου χωρισμένα σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

«Τα παιδιά από το πρωί της ίδιας μέρας ήταν γεμάτα ενθουσιασμό και προσμονή για την ημέρα ποδοσφαίρου, σε όλη της διάρκεια των αγώνων έκαναν καινούργιες γνωριμίες με άλλα παιδιά και μας ρωτούσαν πότε θα πάμε ξανά για να παίξουν όλοι μαζί . Επίσης ζήτησαν να κάνουμε ομάδες ποδοσφαίρου μέσα στη δομή των Διαβατών για εσωτερικούς αγώνες αλλά και να πάρουμε μέρος και σε άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις. Ήταν μια ημέρα που μας γέμισε όλους χαρά και αυτό φάνηκε και στην επιστροφή που όλο το λεωφορείο τραγουδούσε » μας ανέφερε μέσα στον ενθουσιασμό η δασκάλα τους Χρύσα Μαρκοπούλου.

Ο Καμπίρ ετών 11 μας είπε « Σε τέτοιο ωραίο γήπεδο δεν έχουμε ξαναπαίξει και θέλουμε πολύ να έρθουμε ξανά» ενώ ο Χίμαν ετών 13 ανέφερε « Κάναμε καινούργιους φίλους και περιμένουμε να μαζευτούμε ξανά μαζί για να παίξουμε με ακόμα πιο πολλά παιδιά μεταξύ μας». Ο μικρός Τιρχάντ 10 ετών είπε « πολύ μου άρεσε το χορτάρι αυτό, είναι πολύ μαλακό και θέλω συνέχεια να το πιάνω!»

Αυτό το πρώτο διαπολιτισμικό τουρνουά ποδοσφαίρου μας έδειξε ότι μέσα από τον αθλητισμό και συγκεκριμένα το ποδόσφαιρο μπορούμε να έρθουμε όλοι πιο κοντά.