Πώς η καλή πληροφόρηση υποστηρίζει την ψυχική υγεία

Η ομάδα προστασίας της ASB ενισχύει τη σχέση της με την κοινότητα, εξηγώντας με χρήσιμες εικόνες και παρέχοντας φυλλάδια για τις προκαταλήψεις που σχετίζονται με την ψυχική υγεία.

Η ομάδα προστασίας της ASB ενισχύει τη σχέση της με την κοινότητα. Η ιδέα ότι η οπτική υποστήριξη μπορεί να μειώσει αρκετά κοινές προκαταλήψεις στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας με τη βοήθεια της ενθάρρυνσης αφισών με απλές αναφορές «μύθου και αλήθειας» σχετικά με την προσφερόμενη υπηρεσία έχει γίνει πραγματικότητα και οι δικαιούχοι θα ενημερώνονται σε τακτική βάση.

Από το κοντέινερ της (βλ. Εικόνα), η Μαρία Νούσια, ψυχολόγος στην ASB, μας εξήγησε πώς μια ιδέα μπορεί να γίνει πραγματικότητα και πώς απλά μηνύματα μπορούν να γεφυρώσουν τα κενά επικοινωνίας.

Η Μαρία εξηγεί ότι μια εικόνα και ειδικά οι εικόνες LET’S TALK – ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ-  που αντιπροσωπεύουν τη σχέση μεταξύ δύο ατόμων με προστατευτικό και ασφαλή τρόπο μπορεί να μεταφέρουν ένα μήνυμα με ευκολότερο τρόπο από μια μεγάλη ομιλία.

Επίσης, μια εικόνα μπορεί να βελτιώσει το χώρο όπου πραγματοποιούνται οι συνεδρίες και να της δώσει κάποιο χαρακτήρα. Επιπλέον ‘μένει’ στο μάτι και δίνει μια αίσθηση για τον τρόπο λειτουργίας μιας υπηρεσίας.

Το φυλλάδιο «ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ» συμπληρώνει την αφίσα «LETS TALK» – ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ – επειδή ενημερώνει για το ρόλο του ψυχολόγου. Τα απλά μηνύματα μπορούν να διευκολύνουν τον δικαιούχο να ξεπεράσει τις προκαταλήψεις και τους ενδοιασμούς, βοηθώντας τον να κάνει το πρώτο βήμα για να συμβουλευτεί έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Το είδος πληροφοριών που αποφασίσαμε να διαδώσουμε, καθοδηγείται από την πρωτοβουλία της Στέλλας Σακωνίδου (Senior Protection Focal point) και της Κατερίνας Οριλίδου (ψυχολόγος), και βοηθάει τους δικαιούχους να ξεπεράσουν τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι αρχικοί φόβοι, να ξεπεραστούν τα εμπόδια ωστε να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης βασισμένη στη φροντίδα. Το φυλλάδιο “Μύθος και Αλήθεια” μεταφέρει με απλό τρόπο μια υπόθεση ή ερώτηση που μπορεί να έχει ένας πολίτης σχετικά με την ψυχολογική περίθαλψη και δίνει μια απάντηση, π.χ.: Μύθος: “Όποιος πηγαίνει στον ψυχολόγο είναι τρελός”! Αλήθεια: “Κάθε άτομο που χρειάζεται βοήθεια μπορεί να πάει στον ψυχολόγο για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες σε μια συγκεκριμένη στιγμή της ζωής του”.

Η Μαρία προσθέτει ότι όταν κάποιος πλησιάζει τον ψυχολόγο, ερωτάται αν θα ήθελε να έχει κάποιες πληροφορίες σχετικά με τη φύση της υπηρεσίας. Οι απαντήσεις είναι συνήθως θετικές και η διανομή, πριν ή μετά τις συνεδρίες, του φυλλαδίου στη γλώσσα του δικαιούχου έχει σκοπό να διευκολύνει την πρόσβαση στον ψυχολόγο. Αυτή η δράση ξεκίνησε τον Μάιο και θα συνεχιστεί. Καθώς η ASB προσφέρει υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε πρώτο επίπεδο, υπάρχει μια εξαιρετική συνεργασία με το δημόσιο Κέντρο Ψυχικής Υγείας των Ιωαννίνων (ΚΥΙ: Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων) που μπορεί να προσφέρει ψυχιατρική βοήθεια όταν χρειαστεί.

«Είμαστε σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο συνεργασίας, λέει η Μαρία Νούσια. Έχουμε μια διεπιστημονική προσέγγιση θα έλεγα. Εάν χρειαστεί και με βάση την εκτίμηση περιπτώσεων, συνεργαζόμαστε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον ψυχίατρο του Κέντρου και μαζί κάνουμε την ανατροφοδότηση πληροφοριών. Κανένας ασθενής δεν μένει χωρίς συμβουλές ή επιλογή για τη θεραπεία του. Όσον αφορά τις στατιστικές, σχεδόν το ένα τρίτο των δικαιούχων που ακολουθούμε χρειάζονται ψυχιατρική βοήθεια και ψυχολογική υποστήριξη. Το δημόσιο Κέντρο Ψυχικής Υγείας των Ιωαννίνων είναι ένας σημαντικός συνεργάτης επειδή προωθεί την ένταξη των προσφύγων στο ελληνικό πλαίσιο υγείας, στην περίπτωση αυτή της ψυχικής υγείας ».

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό και ευχάριστο νέο είναι ότι για παιδιά ηλικίας 9 έως 16 ετών που πάσχουν από αναπτυξιακές αναπηρίες (ψυχοκινητικές ασθένειες, αυτισμός, Asperger και άλλα) υπάρχει μια θετική βούληση από τον δημόσιο φορέα KΔΑΠ (Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για Παιδιά) να παρέχει ψυχαγωγικές δραστηριότητες για αυτά τα παιδιά και, ως εκ τούτου, να συμβάλλει στην ένταξή τους στο ελληνικό πλαίσιο.

Παρά το γεγονός ότι το COVID-19 δεν παύει να εμποδίζει πολλές δραστηριότητες, μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι η ASB Greece αναλαμβάνει ρόλο διαμεσολάβησης στην επικοινωνία με τους Ελληνικούς δημόσιους φορείς για την περαιτέρω ένταξη των κοινοτήτων στο ελληνικό πλαίσιο υγείας.