Υποστήριξη σε θηλάζουσες μητέρες και βρέφη

Στις 22 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική συνεδρία για πρόσφυγες θηλάζουσες μητέρες  σε ξενοδοχείο στην Ασπροβάλτα, η οποίο διοργανώθηκε από τον εταίρο υλοποίησης της ASB – WAHA International- και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ECHO).

Ο θηλασμός είναι μια φυσική διαδικασία μητρότητας και οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να  είναι σε θέση να θηλάσουν, αν τους παρέχεται η πληροφόρηση και η σύντομη εκπαίδευση γι ‘αυτό, ειδικά όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης που έχουν οι πρόσφυγες. Για το λόγο αυτό, ο Δρ Σαχάρ, ο ιατρικός συντονιστής της WAHA για την Ελλάδα, επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη και πραγματοποίησε αρκετές εκπαιδευτικές συναντήσεις.

Στην ενημέρωση στην Ασπροβάλτα συμμετείχαν 12 συριακές γυναίκες. 10 από αυτές ήταν νεαρές μητέρες (κάποιες από αυτές είχαν προβλήματα με το θηλασμό) και οι υπόλοιπες 2 ήταν έγκυες. Ακόμη και αν το θέμα είναι γνωστό, οι γυναίκες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και περιέργεια, καθώς έκαναν ερωτήσεις, ζητώντας πρόσθετες εξηγήσεις.

Σε ένα ευχάριστο περιβάλλον, με φρέσκους χυμούς και αναψυκτικά, ο Δρ Σαχάρ πραγματοποίησε τη διάλεξη και τις προσομοιώσεις, για να δείξει στην πράξη τη σωστή τεχνική του θηλασμού. Στη συνέχεια κάρτες με φωτογραφίες διανεμήθηκαν, οι οποίες αποδείχθηκαν χρήσιμες.

Μερικά από τα σημαντικότερα σημεία που τέθηκαν:

• Η σημασία της σωστής διατροφής για έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες και η λήψη συμπληρωμάτων για το σίδηρο και το φολικό οξύ ακόμα και 3 μήνες μετά την παράδοση του μωρού.
  • Η σημασία του θηλασμού για τη βέλτιστη ανάπτυξη του μωρού, λαμβάνοντας υπόψη ότι τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους, τα μωρά χρειάζονται ΜΟΝΟ γάλα για το μωρό.
  • Η σημασία της ανάπτυξης του μωρού τους πρώτους μήνες με τον παρόντα ιατρικό παράγοντα.
  • Η σύνθεση του μητρικού γάλακτος, εξήγηση για το γιατί έχει τόσο υψηλή θρεπτική αξία.
  • Η καλή προμήθεια μητρικού γάλακτος εξαρτάται από τη συχνότητα του θηλασμού και τη σωστή θέση που μπορεί να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι το μωρό θηλάζει καλά και συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής γάλακτος. Επίσης, η συναισθηματική προσκόλληση της μητέρας με το μωρό και το δέρμα στην επαφή με το δέρμα βοηθούν στην παραγωγή αρκετού γάλακτος.
  • Ψυχολογικά οφέλη για τη μητέρα και το μωρό.
  • Πρόληψη κοινών κλινικών καταστάσεων, ιδιαίτερα η ανεπαρκής παραγωγή γάλακτος.
  • Η αναγκαιότητα της σωστής εκπαίδευσης και η βοήθεια στη μητέρα για την ίδρυση του θηλασμού στην αρχή. Πιθανή ανάγκη συνεργασίας μεταξύ ιατρικών ΜΚΟ προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική βοήθεια