H ASB στο εργασιακό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης Ιωαννίνων

 

Φέτος, για πρώτη φορά το προσωπικό της ASB στην Ήπειρο αποφάσισε να κατεβάσει μια αγωνιστική ομάδα στο εργασιακό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης των Ιωαννίνων. Με πρωτοβουλία διαφόρων εργαζόμενων, συμπεριλαμβανομένου του Wash & Shelter  των δομών φιλοξενίας του Κατσικά Βασίλη Τσίνου ο οποίος μας μίλησε μετά τον τελευταίο αγώνα, δημιουργήθηκε η ομάδα της ASB που αγωνίζεται στην Α2 κατηγορία και μέχρι στιγμής βρίσκεται στις πρώτες θέσεις με απολογισμό 3 νίκες και μόλις μια ήττα.

FOR ENGLISH CLICK HERE

Το εργασιακό πρωτάθλημα στα Ιωάννινα αποτελείται από 30 ομάδες, οι οποίες αγωνίζονται σε δύο κατηγορίες, την Α1 με 14 ομάδες και την Α2 με τις υπόλοιπες 16. Η ASB αγωνίζεται στην δεύτερη κατηγορία καθώς είναι πρωτοεμφανιζόμενη. Στο πρωτάθλημα λαμβάνουν μέρος τόσο ομάδες λόγω ιδιότητας, όπως για παράδειγμα η Αστυνομία και η Πυροσβεστική, όσο επίσης και ανεξάρτητες στον ιδιωτικό τομέα σαν τον Βίκο και τον Νιτσιάκο. Αυτή τη στιγμή η ASB βρίσκεται στην πρώτη θέση, έχοντας βέβαια παίξει έναν αγώνα περισσότερο από τις υπόλοιπες ομάδες που βρίσκονται ψηλά στην βαθμολογία.

Η ιδέα πίσω από τη δημιουργία της ομάδας ήρθε από εργαζόμενους που είχαν ήδη αγωνιστεί παλαιότερα στο εργασιακό πρωτάθλημα. Η απόφαση λοιπόν ήταν συλλογική. Όπως δήλωσε και ο Βασίλης Τσίνος, «Η πρωτοβουλία ήταν συλλογική όλων των συμμετεχόντων στην ομάδα και έτσι συνεχίζει έως σήμερα. Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά μετά από συζήτηση»

Η ομάδα όμως δεν αφορά μόνο τους παίκτες και τον προπονητή και ούτε οι ίδιοι το επιθυμούν αυτό. Κάθε εβδομάδα στην κερκίδα βρίσκονται πολλά μέλη της ASB, τα οποία φωνάζουν, βγάζουν φωτογραφίες και εμψυχώνουν τους παίκτες. Ακόμα και στον αγώνα ενάντια στην Terracom, τον οποίο η ASB έχασε, οι οπαδοί ήταν εκεί μέχρι και το τέλος. Αυτό ακριβώς ήθελε να τονίσει και ο ίδιος ο κ. Τσίνος λέγοντας πως: «Οι συνάδελφοι που μας παρακολουθούν από την κερκίδα, μας ενισχύουν και μας χειροκροτούν το ίδιο είτε κερδίσουμε, είτε χάσουμε.»

Αυτός ακριβώς είναι και ένας από τους κύριους στόχους πίσω από τη δημιουργία της ομάδας.  Η συνύπαρξη των συναδέλφων εκτός του εργασιακού περιβάλλοντος σε ένα πιο ξεκούραστο και διασκεδαστικό σκηνικό, ενισχύει τις σχέσεις μεταξύ του προσωπικού. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσίνος δήλωσε πως «Ο στόχος της ομάδας είναι να συνδυάσει την άθληση με τη διασκέδαση. Μετά τους αγώνες οι παίκτες της ομάδας μαζί με τους συναδέλφους που μας παρακολουθούν από τις κερκίδες πηγαίνουμε κάπου όλοι μαζί, ενισχύοντας έτσι τους δεσμούς μεταξύ των συναδέλφων.»

Ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο της ομάδας όμως είναι η ανάδειξη του έργου της ASB. Σύμφωνα με τον κ.Τσίνο, η ομάδα έχει σκοπό να συνεχίσει και μελλοντικά να κατεβαίνει στα εργασιακά πρωταθλήματα, ώστε χρόνο με τον χρόνο να αναπτυχθεί προοδευτικά σε αγωνιστικό αλλά κυρίως σε κοινωνικό επίπεδο. Στόχος αποτελεί η ανάπτυξη δράσεων για την ανάδειξη του έργου της ASB στην κοινωνία των Ιωαννίνων. Ο ίδιος επίσης αναφέρει πως «Ήδη κατά την εμφάνισή μας στο γήπεδο υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον, μας ρωτάνε ποιοι είμαστε, ποια είναι η ASB κλπ. Το ίδιο συμβαίνει και με τους συναδέλφους μας στην κερκίδα οι οποίοι δέχονται τα ίδια ερωτήματα. Είναι στους στόχους μας η ανάπτυξη δράσεων. Η ομάδα είναι καινούρια  και οργανώνεται ακόμη. Μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες θα οργανώσουμε και δράσεις δημοσιοποίησης του έργου της ASB.»

Τέλος, μιλήσαμε για τη δυνατότητα να αγωνιστεί μελλοντικά στην ομάδα κάποιος πρόσφυγας. Το ενδεχόμενο αυτό έχει συζητηθεί στους κύκλους της ομάδας και αποτελεί στόχο και επιθυμία. Ο κ.Τσίνος ειδικότερα τόνισε πως έχει τεθεί ήδη αίτημα στο συμβούλιο για τη συμμετοχή προσφύγων στην ομάδα παρόλο που δεν ανήκουν σε κάποιον εργασιακό χώρο και η απάντηση ήταν θετική. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, η αρμόδια αρχή εύχεται να βρεθεί ο νέος Αντετοκούνμπο. Δυστυχώς όμως, λόγω των χρονικών περιθωρίων δεν υπήρχε αρκετός χρόνος να βρεθεί κάποιος πρόσφυγας που να μπορεί να συμμετάσχει στην ομάδα την φετινή αγωνιστική περίοδο. Σύμφωνα με τον κ.Τσίνο όμως στην ομάδα επιθυμούν να το πραγματοποιήσουν: «Ευελπιστούμε την νέα αγωνιστική χρονιά όπου θα έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερο χρόνο να βρούμε κάποιους πρόσφυγες που θα μπορούν να συμμετάσχουν στην ομάδα της ASB.»