ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ STEM: Τα παιδιά φτιάχνουν ρομποτικά αυτοκίνητα!

Μια πολύ συγκινητική εκδρομή διοργανώθηκε στο Εκπαιδευτικό Κέντρο STEM (Science, Technology,  Engineering, Mathematics: Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά) Άρτας παρουσία του διευθυντή του εκπαιδευτικού κέντρου STEM, κ. Μάρκου Χατταρη και του συντονιστή του REC (Υπεύθυνος Συντοντιστής Εκπαιδευσης Προσφύγων για το δημοτικό σχολείο Φιλιππιάδας), κ. Ηλία Μιχάλη. Με τη συνεργασία του DRC  Ελλάδος και την υποστήριξη της Unicef Ελλάδος.

Το δημιουργικό και καινοτόμο εργαστήριο του STEM προωθεί δραστηριότητες ενίσχυσης της ομαδικότητας.

Η εκδρομή του τμήματος της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης στο εκπαιδευτικό κέντρο STEM της Άρτας περίλαμβανε μια σειρά από δραστηριότητες.

Τα παιδιά που κάθονται μπροστά από τα “lego-robo kit” τους, ανυπομονούν να τα ανοίξουν. Στη συνέχεια, όμως, η Μαριλένα Παπαχρήστου, εκπαιδευτικός στο κέντρο STEM ανοίγει μια οθόνη στον πίνακα – είναι αυτό που θα μπορούσατε να ονομάσετε πίνακα οδηγιών που δείχνει σταδιακά τα κομμάτια αυτοκινήτου που επιλέγουν και πως χρησιμοποιούνται για την κατασκευή – δείχνει στα παιδιά πώς να μαζέψεις τα απαραίτητα κομμάτια και το παιχνίδι ξεκινά.

Με το lego-robo kit οι κατασκευές γίνονται ¨παιχνίδι”.

Ο Μάρκος Χατταρη, διευθυντής του εργαστηρίου δεξιοτήτων STEM στην Άρτα μας λέει ότι “αυτό το έργο γίνεται δεκτό με πολύ ενθουσιασμό, ξεκινά με γνωστά παιχνίδια όπως ένα lego και αυτό μας οδηγεί σε κινούμενα αυτοκίνητα μέσα στο περιβάλλον. Για τα παιδιά του προγράμματος κατασκεύασε ένα sumo-robot και λειτουργήστε το σε ένα δαχτυλίδι!».

Ο ίδιος μας εξηγεί ότι “μέσω μιας πρακτικής προσέγγισης τα παιδιά κατανοούν πώς να κατασκευάζουν ένα αυτοκίνητο και αυτό που εξηγήθηκε προηγουμένως σε έναν πίνακα είναι τώρα ένα βιωματικό μάθημα”. Για παράδειγμα, μαθαίνουν την έννοια της έλξης μέσω της ψηφιακής μετακίνησης του αυτοκινήτου πατώντας στα εικονίδια που απεικονίζονται για πρώτη φορά στην οθόνη με τη χρήση ενός  tablet.

Τοποθετώντας τους τροχούς

Ο Μάρκος Χατταρη, επιστήμονας των υπολογιστών και διευθυντής του εκαπιδευτικού κέντρου STEM αποφοίτησε από το τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, έγινε Product Manager για την εκπαίδευση LEGO και το 2018 άνοιξε αυτό το κέντρο. “Δημιουργήσαμε ένα πρόγραμμα σπουδών ξεκινώντας από παιδιά τεσσάρων ετών μέχρι τη Β’ Λυκείου. Τα εκπαιδευτικά κέντρα μας είναι επιστημονικοί συνεργάτες του διαγωνισμού W.R.O., (World Robotic Olympiad – Παγκόσμια Ρομποτική Ολυμπιάδα” μας λέει.

Τα παιδιά εργάζονται σε ομάδες και όπως μας λέει ο κ. Χατταρη αυτή η ολιστική προσέγγιση, τους επιτρέπει να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, δεν είναι ποτέ μόνα και αλληλοσυμπληρώνονται. “Όταν πετυχαίνουμε μια κατασκευή, κάνουμε και μια αφήγηση μετά που εισάγει τη γλώσσα στο επιστημονικό πείραμα. Και τα παιδιά μαθαίνουν πώς να εκφράζονται προσθέτοντας επιστημονική ορολογία στο λεξιλόγιό τους”.

Η Σέπε και η Φατίμα ητάν πολύ εντυπωσιασμένες ” Το αυτοκίνητο έχει μάτια! Δεν ανατρέπεται όταν φτάνει στην άκρη του γραφείου. Όταν ¨ειδε¨ το φυτό, το αυτοκίνητο δεν του προκάλεσε βλάβη, ούτε έπεσε επάνω του και γενικά δεν έπεσε!!” .

Ομαδική φωτογραφία των παιδιών που πήραν μέρος στο πρόγραμμ με τους εκπαιδευτικους της ASB educators. Επάνω αριστερά ο κ. Μάρκος Χατταρη left και πάνω δεξιά ο κ Ηλιάς Μιχάλης.